Suplement na stawy 6PAK Flex Pak Truskawkowy (400 g)

6PAK
Forma
Proszek
Smak
Truskawkowy
Zastosowanie
Uzupełnienie diety
Wielkość porcji
20 g
Ilość porcji w opakowaniu
20
Kod produktu
539470
46,99

Cena jednostkowa:

117,48 zł/kg

Najszybsza dostawa:

pojutrze20.05.2024

lub zamów telefonicznie 22 122 32 00
Wzmocnij efektywność treningu

Czujesz, że mocno eksploatujesz swoje kości i stawy?

Intensywnie trenujesz, a Twoja aktywność fizyczna ukierunkowana jest tylko na określone cele? A może po prostu szukasz kompleksowego produktu, którego poszczególne składniki mają znaczenie dla układu ruchu? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie idealną propozycję! W naszej ofercie znajdziesz produkt, który jest odpowiedzią na potrzeby większości z nas. Pamiętaj, że układ kostno-stawowy to podpora i ochrona naszego organizmu. Warto mieć to zawsze na uwadze. FLEX PAK to kompleksowa formuła, której składniki aktywne idealnie się ze sobą komponują.

Jak ważny jest kolagen?

Kolagen (zwłaszcza typu I i II) to najważniejsze strukturalne i funkcjonalne składniki macierzy zewnątrzkomórkowej ścięgien, więzadeł i chrząstki. Zmiany ilościowe i jakościowe w strukturze macierzy (np. zmniejszona zawartość kolagenu) są wykrywane przez komórki specyficzne tkankowo, co powoduje stymulację procesów anabolicznych i katabolicznych w celu regulacji fizjologicznego składu makrocząsteczek macierzy zewnątrzkomórkowej.

Czym jest hydrolizat kolagenu?

Hydrolizowany kolagen to forma kolagenu zwana również hydrolizatem kolagenu. Hydrolizaty kolagenu są intensywnie przetwarzane w celu rozbicia dużych cząsteczek kolagenu na mniejsze fragmenty w celu zwiększenia wchłaniania. Aby wytworzyć zhydrolizowany kolagen, kolagen zostaje poddany denaturacji, a następnie hydrolizie, w wyniku czego powstają peptydy kolagenowe o bardzo niskiej masie cząsteczkowej. Te peptydy kolagenowe o niższej masie cząsteczkowej mogą być łatwiej wchłaniane w jelicie cienkim, teoretycznie zwiększając prawdopodobieństwo ich dostarczenia do innych obszarów ciała, w tym stawów.

Prolina i witamina C są ważne dla kolagenu

Najbardziej rozpowszechnionymi aminokwasami w kolagenie jest glicyna oraz prolina lub jej pochodna, hydroksyprolina. Prolina i hydroksyprolina łącznie stanowią ok. 23% zawartości aminokwasów w cząsteczce kolagenu. Spośród zapasów hydroksyproliny w organizmie około 99,8% znajduje się w kolagenie, co sprawia, że testy tego aminokwasu są przydatne jako marker całkowitej ilości kolagenu. Zarówno prolina, jak i hydroksyprolina są niezbędne dla biosyntezy, struktury i siły kolagenu. Jeśli chodzi o witaminę C, to również odgrywa ona rolę w syntezie kolagenu. Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, skóry, ale też naczyń krwionośnych, dziąseł i zębów.

Glukozamina, chondroityna i MSM oraz ich znaczenie

Glukozamina to rozpuszczalny w wodzie aminokwas monosacharydowy i jeden z najliczniejszych monosacharydów w ludzkim organizmie. Występuje w dużych ilościach w chrząstce stawowej, będąc składnikiem glikozaminoglikanów w macierzy chrząstki, a także w płynie maziowym. Siarczan chondroityny również zaliczany jest do glikozaminoglikanów i również jest głównym składnikiem macierzy zewnątrzkomórkowej chrząstki stawowej. Odgrywa główną rolę w tworzeniu znacznego ciśnienia osmotycznego, które rozszerza macierz i powoduje napięcie sieci kolagenowej. Zapewnia chrząstce wytrzymałość i elastyczność, dzięki czemu może wytrzymać naprężenia rozciągające w różnych warunkach obciążenia. MSM, czyli metylosulfonylometan jest organiczną formą siarki, która odgrywa ważną rolę w wielu narządach i układach organizmu. Bierze udział w różnych procesach fizjologicznych, w tym m. in. w syntezie kolagenu i kwasu hialuronowego.

Dodatek wapnia, magnezu i witaminy B6

Wapń jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Z kolei witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu oraz do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Składniki:

Hydrolizat kolagenu typu I SOLUGEL®, maltodekstryna, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), aromat, wapń (sole wapniowe kwasu ortofosforowego), magnez (sole magnezowe kwasu cytrynowego), L-prolina, metylosulfonylometan (MSM), siarczan glukozaminy 2 KCl, siarczan chondroityny, koncentrat soku buraczanego w proszku (dla zabarwienia), witamina C (kwas L-askorbinowy), hialuronian sodu, witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), substancja słodząca (sukraloza). Może zawierać śladowe ilości pochodnych mleka, soi, zbóż zawierających gluten (pszenicy), jaj, selera i gorczycy.

Wartość odżywcza (1 porcja):

Kolagen: 10000 mg
L-prolina: 400 mg
Metylosulfonylometan: 300 mg
Siarczan glukozaminy 2 KCl: 300 mg
- w tym glukozamina: 177 mg
Siarczan chondroityny: 300 mg
Wapń: 182 mg 23% RWS
Witamina C: 100 mg 125% RWS
Magnez: 56.28 mg 15% RWS
Kwas hialuronowy: 21 mg
Witamina B6: 5 mg 357% RWS

Zalecane spożycie: Zmieszać 1 porcję (20 g) z 250 ml wody. Stosować raz dziennie, najlepiej na 30 min. przed posiłkiem. Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia to 20 g.

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

UWAGA! Nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki. Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią. Przed spożyciem zapoznaj się z etykietą z tyłu opakowania.


Forma Proszek
Smak Truskawkowy
Waga [g] 400
Zastosowanie Uzupełnienie diety
Wielkość porcji 20 g
Ilość porcji w opakowaniu 20
Kolagen typu I SOLUGEL 10000 mg
Metylosulfonylometan (MSM) 300 mg
Siarczan chondroityny 300 mg
Siarczan glukozaminy 2KCI 300 mg
Witamina C 100 mg
Pozostałe składniki L-prolina 400 mg, Kwas hialuronowy 21 mg, Magnez 56.28 mg, Wapń 182 mg, Witamina B6 5 mg, Aromat, Barwnik (beta-karoten), Hialuronian sodu, Maltodekstryna, Regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), Substancja słodząca (sukraloza)
Nazwa producenta/importera 6PAK

Zapisz się na nowości, okazje i promocje!
Zostaw nam swój adres email.

Zapisz się na newsletter!